Kajakknett.no hadde for en stund siden en artikkel om en spesiell vannkoker. Vannkokeren fyres med småved, kvister, gress, papir, kort sagt ting vi som regel finner i nærheten når vi er på tur. Vi ble nysgjerrige og skaffet oss en av dem for å teste. For noen dager siden fikk vi en pakke i posten, og nå har vi vært på tur med vår nye KellyKettle. Her kommer resultatet av vår lille test.

Vannkokeren består at to deler. Nederst finner vi selve brennkammeret. Kammeret kan vel best beskrives som en grytelignende sak med et stort luftehull. Her tenner vi opp med for eksempel papir, tørt gress, litt bjørkenever eller annet brennbart. Så fyrer vi på med noen tørre kvister og plasserer selve kjelen oppå. Luftehullet plasseres mot vindretningen for best mulig trekk til ilden.

Kjelen ligner i grunnen mye på et lite melkespann, og det var faktisk den første tanken som slo oss da vi pakket den ut første gang. Kjelen er formet slik at den fungerer som en skorstein eller røkrør, der selve vannbeholderen er rundt sidene, slik av vannet varmes opp i løpet av få minutter.

KellyKettle fungerer veldig bra, men tar mye av plassen i en ryggsekk. Selv om den tar mye plass veier den såpass lite at du nesten ikke merker at du har den i sekken.

Liker du å dra på padletur i kajakk eller kano ville dette være en praktisk sak å ta med seg. Eller på biltur?

Det vi finner spesielt praktisk med denne vannkokeren er at den kan fyres med nær sagt alt av brennbart vi kan finne når vi er på tur.

MERK: den er kun til å koke vann i. Det ville være nesten umulig å gjøre den ren om du for eksempel forsøker å lage posesuppe eller koke kaffe direkte i kjelen...

Det er også viktig å ikke ha korken sittende i helletuten når du varmer vann. Korken er kun for å unngå at du søler bort vannet før du får kjelen på plass. Fyll ikke vann helt opp til tuten. Vann utvider seg når det blir varmt, og når det koker kan det flomme ut og forårsake brannskader. Det følger med en detaljert bruksanvisning på engelsk. Vi skulle gjerne sett at den kom på norsk også.

Ønsker du å vite mer om denne artige vannkokeren kan du finne mer informasjon hos Kajakkspesialisten.

Litt stor til å ha i ryggsekken, men veier lite.
Brennkammeret. Her fyrer vi med småved, kvister m.m. Luftehullet plasseres mot vinden for best mulig trekk.
Kelly3
Nå er det bare å plassere kjelen med vann oppå.
Kelly4
Vi fyrer videre ved å slippe småved ned gjennom røkåpningen..
Kelly5
Bildet sier vel nok i seg selv..
Kelly6
..her også..
Kelly7
Vannet koker på få minutter, og da er det bare ta fram kaffe, "rett i koppen", eller hva du nå foretrekker å ta med på tur. I vårt tilfelle her tok vi oss en kopp pulverkaffe før vi ruslet videre.

 

Tekst og foto: Jegerjenter.com