Vi er tre "gamle" venninner som dro avgårde til Sverige i fullpakket bil, med litt skjøre nerver og masse forventninger. Gamle, betyr at vi har jaktet sammen i mange år. Sammenlagt har vi masse erfaring med jakt, og livet generelt.
 
Det var 28 mil dit vi skulle og underveis måtte vi selvfølgelig proviantere. Vi var jo i Harryland, må vite...
 
Til posten
På vei til posten
Vel framme og etter mye, og god orientering om kjønns- og aldersbestemmelse, ble vi plassert i små buer ute i terrenget hvor det ble lagt ut åte regelmessig. Der skulle vi tilbringe natten. Det var litt betryggende, for jeg hadde fått endel råd om å trene på klatring i trær hvis det skulle komme et illsint svin ! Her følte vi oss trygge, både for illsinte villsvin og andre skumle innpåslitere.

Vi rigget oss til så godt det lot seg gjøre. Det var plass til sekken, rifla ut skytegluggen og, heldigvis, en god stol. For her skulle vi tilbringe de neste 10 timene!

Det er utrolig hvordan tankene flyr, og hva du ser og hører i tussmørket. En sten kan faktisk få villsvinfasong og en kattugle kan sette skikkelig fart i "pumpa"! Og en mus under bua høres ut som skikkelig "rånetramp"! Men etterhvert ble det så mørkt at jeg ikke kunne se handa mi. Og da kom tankene. Hva får oss til å gjøre dette?  Er det utfordringen? Eller er det spenningen?
"Sitte i en bu langt inni Sverige i bekmørket", vi kan ikke være helt tamme! Wink
Det ble seks bekmørke timer og endelig kunne vi begynne å skimte konturer igjen. Det var så ubeskrivelig spennende! Vi hadde fått forvarsel om at det plutselig kunne stå mellom 10 og 20 svin rundt bua. Vi hadde fått beskrevet hvordan lydene ville nærme seg, og vi var så klare! Så inni "hampen" KLARE!! Men jakt er jakt, svin er svin og lang maske fikk alle tre..
Villsvin er som kjent nattaktive, og på denne tiden av året er det nok å spise alle andre steder. De spiser ikke hvete på åte når åkrene bugner!
Litt slukøret, men fornøyde likevel, kunne vi endelig drikke litt vann og sitte "på huk". For deretter å sove noen timer.
 
 
Ny strategi
Posten
Fersk møkk: vi ser klart at den spiser hvete i åkeren. Tar heller det enn å spise det på åte.
Vi skiftet strategi, men ikke sted, for det var masse villsvinspor! Nå skulle vi i jakttårn!
Det var høyt, det var veldig høyt! Hjælp og trøst! Sikkert ikke mer enn 3-4 meter. Men det  føltes det som 30!
Har man høydeskrekk, så er det bare sånn!
Jeg blir så lykkelig for alle "terskeler" som overvinnes!
"Blir høy, mørk og slank". Wink
Stigen opp var vannrett og åpningen på toppen var smal med poncho, rifle og sekk på ryggen. Det var kun en smal planke å sitte på og jeg kjente at det knøt seg i magen, men utsikten var flott og jeg så at mulighetene var mange. Hveteåker på den ene siden, havreåker på den andre og blandingsskog foran. Villsvinmat over alt!
Her ble det litt av et skue med elger, rådyr og hare i en og samme åker!
Elgkua var av den sinna typen og jaget alt som nærmet seg kalvene, råbukken åt havre, før han la seg ned midt i åkeren og haren hoppet høyt for å få oversikten. Jeg glemte villsvin og alt annet helt til de forsvant til hver sin kant. Heldige meg som fikk oppleve dette!
Tussmørket kom igjen, og da så jeg det! FIRE vilsvin i fullt sprang over åkeren, utenfor skuddhold riktignok, men..
Øyet ble stort og vått av å prøve å se hele terrenget på en gang, og der.. ..to mørke rygger, litt langt unna fremdeles, men absolutt mulig! Bare de kom fram før mørket kom helt over oss..
Da kom det noe stort og mørkt ut av skogen og jeg tenkte : Er det mulig!! Den digre purka !! ...eller ?
Det ble full konsentrasjon, adrenalinet pumpet og ørene, (får alltid en reaksjon på ørene..) kjente jeg ble glovarme.
Modig jeg som forteller dette, det var elgkua kom tilbake med kalvene sine..
Sånn er jentejakt, masse følelser, spenning og overvinnelser!
Det var en opplevelsesrik tur med masse spenning, latter og lite søvn. Jenter på jakt har det kjempegøy! Magemusklene er fortsatt en anelse støle, latteren er aldri langt unna når vi er sammen. Gleder meg til våren, da prøver vi å ta grisen igjen.
Tekst: AGtre
Foto: Line
.
sekstagger
Seks tagger på grisepost.
Utsikt
Utsikt